Barolo, Gavarini Vigna Chiniera

Barolo, Gavarini Vigna Chiniera

Gianluca Grasso har de seneste år markeret sig som en af Piemontes Barolo-stjerner.

2015 og 2016 markerede sig som nogle af de absolut bedst anmeldte Barolo'er, mens denne årgang 2017 præsterer på samme tårnhøje niveau, som det var tilfældet i seneste årgang.

Javel, årgangene har selvfølgelig sine forskelligheder. Men hvor mange havde frygtet en varmere stil grundet årgangens generelle vejr, kan dette tilsyneladende afkræftes i Grassos tilfælde. I hvert fald ifølge Antonio Galloni, som vel regnes for klodens mest seriøse Piemonte-anmelder. 

Alt det, der skal til, for at lave rigtig stor Barolo!

Som altid er enkeltmarksvinene Chiniera fra Gavarini og Casa Maté fra Ginestra den oplagte (og sjældne) mulighed for at smage terroirforskelle i Monforte d’Alba. Begge kalkstensrige marker eksponeret mod syd-syd-øst.

Gavarini Chiniera beliggende en anelse højere, lidt mere veldrænende og med et større indhold af sand i modsætning til Ginestra Casa Matés mere lerholdige jord.

Nok er den tanninrige Nebbiolo-drue og i særdeleshed i Monforte ikke just lette vine, men netop på grund af terroiret er Chiniera typisk den af vinene med den mest feminine fremtoning, mens Casa Maté har en fastere tanninstruktur med mere maskulin frugt.

Om man er til den ene eller den anden, er en smagssag og afhænger sikkert også af dagsform og humør – men begge er monumentale, lagringsværdige vine, som fortjener den store Barolo-bowle og ikke mindst fokus fra den heldige nyder.

Ca. 12.000 flasker produceres der afhængigt af årgangen af denne imponerende Barolo, som kommer fra ca. 40 år gamle vinstokke.

Gianluca Grasso har en særdeles perfektionistisk tilgang til vindyrkningen og vinificeringen.

Det hårde arbejde foregår i marken, hvor der arbejdes efter økologiske principper (dog ikke certificeret) – og i kælderen, som er en underjordisk gang boret ind i klippen, hersker der klinisk rene tilstande.

Al høst og den nænsomme selektering foregår selvfølgelig ved håndkraft, hvorefter vinen gærer under temperaturkontrollerede forhold på stål.

Vinen er igennem en 35-40 dage lang maceration (inkl. ca. 10 dage på gærresterne), hvorefter den lagres ca. 2½ år på 2500 liters brugte slovenske fade.

"Grasso's 2017 Barolo Gavarini Chiniera is fabulous. In fact, the Gavarini is easily one of the wines of the vintage because it retains all of its classic signatures, which is also the sign of a first-class vineyard. Bright and vibrant in the glass, the Gavarini pulses with energy. Crushed red flowers, mint, chalk, white pepper, cinnamon and orange peel give the 2017 a super-classic Nebbiolo profile, as expressed in a relatively high-altitude site. The precision and finesse of the tannins - so hard to find in 2017- elevates the Gavarini into the realm of the sublime.

Gianluca Grasso made some of the most thrilling wines of 2017. The wines stand out for their exceptional finesse. Grasso is one of a handful of estates with 2017s that approach the level of the 2016s. That is the highest compliment I can pay the wines. The Gavarini is a bit more focused, while the Ginestra is a bit darker and broader. Both wines are riveting. Macerations were a bit shorter than normal, but with submerged cap vinification, which is typical here. As always, the Barolos are aged in cask. Readers should note that there is no Barolo Riserva Rüncot in 2017. The next release for that wine is the 2015."
- Antonio Galloni, Vinous


Bestil vinen og få leveret til din dør

1.275,-

Fakta

Land Italien
Område Piemonte
Producent Elio Grasso
Årgang 2017
Varenr 2336336
Drue Nebbiolo
Alkohol 14,5%
Flaskestørrelse 0,7500