Barolo, Gavarini Vigna Chiniera

Barolo, Gavarini Vigna Chiniera

Hvor årgang 2015 bragede igennem med sin ekspressive og varmere stil, vurderes årgang 2016 ligeledes som en i særklassse god årgang.

Dog anderledes og mere klassisk i stilen.

2016 var nemlig en årgang, hvor alt stort set klappede; ingen ekstrem varme, en tilpas mængde af nedbør - og en kølig september, som gav en lang vækstsæson og en forholdsvis sen høst.

Alt det, der skal til, for at lave rigtig stor Barolo!

Efter en noget udfordrende årgang 2014, hvor Grasso pga. ekstremt lave udbytter undlod at aftappe enkeltmarksvinene for i stedet at lave en mere prisvenlig, ”blandet” Barolo, ser vi nu med årgang 2015 og 2016 en Grasso i en Barolo-form, som vi nærmest aldrig har set lignende.

Som altid er enkeltmarksvinene Chiniera fra Gavarini og Casa Maté fra Ginestra den oplagte (og sjældne) mulighed for at smage terroirforskelle i Monforte d’Alba. Begge kalkstensrige marker eksponeret mod syd-syd-øst.

Gavarini Chiniera beliggende en anelse højere, lidt mere veldrænende og med et større indhold af sand i modsætning til Ginestra Casa Matés mere lerholdige jord.

Nok er den tanninrige Nebbiolo-drue og i særdeleshed i Monforte ikke just lette vine, men netop på grund af terroiret er Chiniera typisk den af vinene med den mest feminine fremtoning, mens Casa Maté har en fastere tanninstruktur med mere maskulin frugt.

Om man er til den ene eller den anden, er en smagssag og afhænger sikkert også af dagsform og humør – men begge er monumentale, lagringsværdige vine, som fortjener den store Barolo-bowle og ikke mindst fokus fra den heldige nyder.

Ca. 12.000 flasker produceres der afhængigt af årgangen af denne imponerende Barolo, som kommer fra ca. 40 år gamle vinstokke.

Gianluca Grasso har en særdeles perfektionistisk tilgang til vindyrkningen og vinificeringen.

Det hårde arbejde foregår i marken, hvor der arbejdes efter økologiske principper (dog ikke certificeret) – og i kælderen, som er en underjordisk gang boret ind i klippen, hersker der klinisk rene tilstande.

Al høst og den nænsomme selektering foregår selvfølgelig ved håndkraft, hvorefter vinen gærer under temperaturkontrollerede forhold på stål.

Vinen er igennem en 35-40 dage lang maceration (inkl. ca. 10 dage på gærresterne), hvorefter den lagres ca. 2½ år på 2500 liters brugte slovenske fade.

Chiniera 2016 kan gå over i historien, som en Grassos største udgaver af vinen til dato.

Sjældent er den set med en sådan renhed i frugten kombineret med et så robust og fokuseret tanninskelet.

Den let-transparente røde farve efterfølges af nuancerede og rene aromaer af røde kirsebær, rosenblade, appelsinskal og menthol.

I munden smyger den givende frugt sig i svævende lethed over tungen, før den skarpe, fast fokuserede tannin og syngende syre viser sit sande Monforte-ophav.

Finalens længde med sin knasende mineralitet understreger på smukkeste vis denne kæmpe af en velkomponeret Barolo, som virkelig er skabt til den lange bane.


Bestil vinen og få leveret til din dør

1.450,-

Fakta

Land Italien
Område Piemonte
Producent Elio Grasso
Årgang 2016
Varenr 2212736
Drue Nebbiolo
Alkohol 14,5%
Flaskestørrelse 0,7500