Leirana, Genoveva

Leirana, Genoveva

Leirana, Genoveva er et brag af en mineralsk og fedmefyldt enkeltmarks-hvidvin lavet fra op imod 200 år (!!!) gamle vinstokke i Rías Baixas i Galicien. Faktisk vil vi gå så vidt og kalde den en af Spaniens ypperste hvidvine.

Ingen anden spansk hvidvin er i hvert fald blevet skamrost af The Wine Advocate, som det er tilfældet med denne.

'One of the finest Albariño whites produced'
96 POINT | Robert Parker's WA - om årgang 2017

Årgang efter årgang efter årgang har den fået tårnhøje anmeldelser.

97 POINT (årgang 2020)
96 POINT (årgang 2019)
96+ POINT (årgang 2018)
96 POINT (årgang 2017)
Robert Parker's WA er ikke alene. For vinen fik med årgang 2017 og 2018 følgende bemærkning med på vejen af Gastros vinanmelder René Langdahl:

"2017'eren var en af de smukkeste albariñoer jeg har smagt - 2018'eren er endnu bedre!"
"Hans Leirana Genoveva 2017 rykker albariño til verdensklasse, op til montrachet og morstein..."

Druen bag vinen hedder Albariño. En spændende drue, der her frembringer friske, stringente vine - ikke helt ulig Riesling tilsat et touch af hvid Bourgogne og Loire.


Rodrigo Mendez ved en af de gamle vinstokke på "Finca Genoveva".

Manden bag Forjas del Salnés hedder Rodrigo Méndez, der i fællesskab med den verdensberømte spanske vinmager Raúl Pérez frembringer helt særlige vine efter meget naturlige principper.

Denne fra den fascinerende Genoveva-mark, hvor de tussegamle, kringlede stokke står plantet via pergolametoden. Marken er gået i arv blandt kvinder i fem generationer og ejes i dag af en +90-årig ældre dame, hvis mor hed "Genoveva". Rodrigo Mendez er nære venner med ejeren og dyrker i dag marken med respekt for de traditioner, som marken i århundreder har været præget af. Dette har også medført en aftale om, at han i sin levetid har ret til at dyrke marken.

Al høst på den granitholdige og veldrænende mark foretages i hånden, gæringen starter naturligt, og mosten hviler i lang tid på kvaset. Lagringen foretages slutteligt på gamle foudres. 

Genoveva 2021 står med en strågul farve og osende aromaer af hvide blomster, citrus, fersken, hvid peber og stenvalseværk.

I smagen folder den sig storartet ud, hvor den dybe, piv-rene frugt balanceres på en knivsæg af syngende, sprød syre, så den forekommer ekstremt fokuseret, mens den stenede og nærmest saltede eftersmag med imponerende længde afslutter denne vilde hvidvinsoplevelse. 

Spansk hvidvin fra øverste hylde. Hvidvin, der bør opleves.

The Wine Advocate omtalte årgang 2014 som en vin, der kunne sammenlignes med en stor Mosel-rieslings møde med en stor Puligny Montrachet.

Og den betragtning er altså ikke helt gal ...

Lyt også med her, hvor René Langdahl og Jonas Landin smager årgang 2020 af vinen i podcasten Vin For Begyndere:


Bestil vinen og få leveret til din dør

129,-

515,-

Fakta

Land Spanien
Område Galicien
Producent Bodegas Forjas Del Salnes
Årgang 2021
Varenr 3138736
Drue Albariño
Alkohol 13,0%
Flaskestørrelse 0,7500