Tormenta

Tormenta

Fra en lille 0,8 ha parcel i San Juan de la Mata i den nordlige del af Bierzo kommer denne sprøde Godello, som Veronica Ortega her I årgang 2021 for første gang har produceret.

Marken er højtbeliggende i 650 meters højde og står plantet med ca. 25 år gamle vinstokke på en sydvest-vendt, kalkstensrig bakke. Der er tale om en gammel Godello-klon, der frembringer små druer.

Veronica Ortega er opvokset i Cadiz og har fået lærdom fra Priorat - under vingerne af berømtheder som Alvaro Palacios og Daphné Glorian (Clos Erasmus). Efterfølgende hos Burn Cottage i Central Otago, dernæst i Bourgogne – hos Comte Armand og selveste Romanée Conti og desuden som vinmager hos Domaine Combier i det nordlige Rhône. I Bierzo startede hun med hjælp fra Raúl Perez – nu laver hun sine egne vine.

Hendes filosofi er klar; en biodynamisk tilgang i marken, udelukkende naturgæring, typisk stor andel af helklaser for de røde, lagring på gamle/neutrale kæmpefade og/eller amphora og med et svovlforbrug, der nærmer sig ”naturvinsgrænsen”.

Resultatet er naturlige og usminkede vine, der på en rasende ren måde udtrykker Mencia og Godello - fra Bierzo! Vine, der bør opleves. Vine, der hører til de mest elegante Bierzo-vine, vi til dato har smagt. Feminine, delikate, lav-alkoholiske og med en ubeskrivelig renhed i frugten. Terroirtro vine med finesse og nerve.

Denne har fået en nats skindkontakt, før vinen er spontangæret og efterfølgende lagret i 13 måneder på brugte franske fade i forskellige størrelser og amphora, hvorefter vinen slutteligt er sammenstukket inden tapning.

Resultatet er en vin med skarp syre, koncentration og udtalt mineralitet.

Tormenta står med en strågul farve og indsmigrende, kalkede aromaer af hvide blomster, citrus, kamille-the, pære og våde sten. Smagen følger mesterligt op, hvor lagfyldt frugt balanceres af en struktureret syrerygrad, hvorfor vinen fremstår ekstremt fokuseret. Slutteligt fuldender den lange, mineralske og nærmest saltede finale denne vilde hvidvinsoplevelse.

Tormenta var en del af Vin for begynderes afsnit omhandlende Bierzo. Lyt til afsnittet her:


Bestil vinen og få leveret til din dør

169,-

679,-

Fakta

Land Spanien
Område Bierzo
Producent Veronica Ortega
Årgang 2021
Varenr 3158936
Drue Godello
Alkohol 12,0%
Flaskestørrelse 0,7500