Listán Blanco

Listán Blanco

Fra mere end 50 år gamle vinstokke plantet på højtbeliggende marker nordvest for vulkanen Teide på den nordlige del af Tenerife kommer denne sprøde og stenede hvidvin, som uden tvivl overrasker flertallet af vinnørder. 

Bag vinen står Jonatan Garcia, der nærmest kan betegnes som en af forgangsmændene til det kæmpe kvalitetsløft, som nogle af vinhusene på de kanariske øer har gennemgået. Han er manden bag det nærtliggende Suertes del Maques på Tenerife og Bodegas Tameran på Gran Canaria. På sidstnævnte domæne har den tidligere verdensmester i fodbold for Spanien og Premier League-vinder for Manchester City (David Silva) allieret sig med Jonatan. Dette efter at have smagt vinene fra Suertes del Marques med et efterfølgende håb om, hvorvidt man kan lave tilsvarende topvine på naboøen, hvor David Silva oprindeligt kommer fra. 

Nu har vinhuset Ocampo så også allieret sig med Jonatan, hvor han indtil videre har lanceret en separat serie af vine fra. Disse med en helt uhørt høj kvalitetsstandard - med det in mente, at det er en "debutårgang".

Markerne tæller øens nordligt- og højtbeliggende af slagsen, hvor stabilt, men relativt køligt vejr sikrer en lang modningsperiode. Vi er i Tacoronte Acentejo-området, som er beliggende på skråningerne nordvest for Spaniens højeste bjerg - vulkanen Teide. Her står gamle, upodede vinstokke (vinlusen kom aldrig til Tenerife) plantet på næringsfattig, vulkansk jordbund, der sammen med klimaet kan frembringe uhyre elegante, terroirtro og dermed stenede vine.

De ”nye” Ocampo-vine er af den type, som virkelig giver en på AHA-opleveren. Vine som flertallet slet ikke ville tro, der kunne produceres i Spanien!

Al høst fra de gamle Listán Blanco-stokke (også navngivet Palomino i Sherry-distriktet) er her foretaget ved håndkraft, hvorefter vinen er spontangæret på en kombination af brugte foudre og brugte barrique, før vinen slutteligt lagrer 9 måneder med gærresterne på 500 liters brugte egetræsfade. 

Ocampos Listán Blanco er en fokuseret, mineralsk og spræl-levende hvidvin, som folk med hang til stor Riesling og stenede udgaver af de hvide Bourgogner vil tiljuble.

Vinen åbner med indsmigrende aromaer af citrus, kvæde, hvide blomster, hvid peber, røg og våde sten.

Smagen følger mesterligt op, hvor slank, kølig og piv-ren frugt går hånd i hånd med levende, spjættende syre, før finalen med både længde og en saltet mineralsk tone fuldender denne smukke og uhyre afbalancerede hvidvinsoplevelse. 

En "oplevelses-vin", der vil være en fortrinlig ledsager til lette fiskeretter og skaldyr - og som endelig ikke skal nydes ALT for kold. (Gerne 10-12 grader).

Og så er vi i øvrigt også helt sikre på, at den sagtens kan gemmes 3-6 år fra høståret (uden at vi dog selv er beriget med den erfaring - endnu ...)


Bestil vinen og få leveret til din dør

129,-

515,-

Fakta

Land Spanien
Område Tenerife
Producent Ocampo Vinos
Årgang 2022
Varenr 3172336
Drue Listán Blanco
Alkohol 12,5%
Flaskestørrelse 0,7500