Rully Premier Cru Rouge Preaux

Rully Premier Cru Rouge Preaux

Les Préaux er en 2.81 ha stor mark beliggende lige op ad selve Rully, hvor Jacqueson overtog en lille parcel i januar 2016. Der er derfor tale om en forholdsvis ny vin i sortimentet. En vin, der bare leverer god Bourgogne til skillingen (ud fra et Bourgogne-perspektiv!).

På skråningen her sydvest for byen i ca. 300 meters højde har Les Préaux-marken et stort indhold af kalksten, hvilket giver vinen en forfriskende mineralitet. Marken er beliggende lige syd for Les Cloux, hvor Jacqueson også har parceller.

2021 en særdeles udfrodrende årgang i Bourgogne, hvor både hagl og frost har medført historisk lave udbytter. For at opretholde den gode kvalitet har Jacqueson været nødsaget til at selektere så hårdt, at udbytterne er nede med 75% i forhold til et "normalt år." Kvaliteten er god - men mængderne er derfor uhyre små.

Heldigvis blev Preaux ikke ramt i samme omfang, som de øvrige marker, hvorfor vi har været heldige at få den tildelt her i 2021-årgangen.

Jacqueson er en lille producent i Rully, hvis vine er meget efterspurgte (især i Frankrig). Netop derfor eksporteres der også kun en lille del af vinene. Siden 1972 har Paul Jacqueson været ansvarlig for det 13 ha store domæne, hvor ca. 60% af produktionen består af hvidvin.

Hos Jacqueson går man ikke op i salg og markedsføring, men fokus ligger udelukkende på det "naturlige" arbejde i marken. Derfor er familien da heller ikke sådan lige til at komme til at besøge, hvilket selv William Kelley fra The Wine Advocate har måttet sande. Ja, faktisk måtte han selv til lommerne hos en forhandler for at kunne anmelde årgang 2017 af deres hvidvin "Gresigny".

"...after four years of trying, I have to this day as yet failed to garner an appointment to visit and taste at the estate. I therefore purchased a bottle to review."
- William Kelley The Wine Advocate

Vinen laves ud fra biodynamiske principper (uden at være certificeret), hvor al høst og den efterfølgende selektering foregår i hånden. Vinene lagrer 12 måneder på eg, hvor af kun 25% er nye, så vinene besidder deres friskhed og energi. 

2021-udgaven af Preaux er et smukt eksemplar af denne finesserige og elegante Bourgogne.

Vinen står med en transparent rød farve og indsmigrende, "røde" aromaer af kirsebær, jordbær, ribs, rosenblade, krydderier, skovbund og underliggende mineralitet.

Smagen følger mesterligt op, hvor frugten på en svævende elegant måde ruller over tungen, mens syren og det diskrete tannin-svirp på smuk vis skaber balance, friskhed og ikke mindst lyst til endnu et glas.


Bestil vinen og få leveret til din dør

640,-

Fakta

Land Frankrig
Område Bourgogne
Producent P et M. Jacqueson
Årgang 2021
Varenr 1489636
Drue Pinot Noir
Alkohol 12,5%
Flaskestørrelse 0,7500