Gabriëlskloof, Landscape Series, Syrah on Sandstone

Gabriëlskloof, Landscape Series, Syrah on Sandstone

Det er ikke uden grund, at winemaker Peter-Allan Finlayson blev kåret som "winemaker of the year" i Tim Atkins store rapport om Sydafrika i 2021. For det arbejde han har gjort her hos Gabriëlskloof, hvor han for alvor har bevist, at man i Sydafrika sagtens kan frembringe særdeles elegante vine, er ganske enestående.

Denne Sandstone Syrah, som er en kølig og terroirtro Syrah frembragt fra højtliggende, sandstensholdige vinmarker er et eksempel herpå. Forvent derfor ikke et koncentreret power-house af en Syrah, som er overgjort med fad, men derimod en mere elegant, "nord-rhônsk" stil.

Med to forskellige Syrah i Gabriëlkloofs Landscape-serie ønsker vinmager Peter-Allan Finlayson at udtrykke forskelligheden af Syrah fra to forskellige terroirs. For at lave sammenligningen "europæisk" kan man sige, at denne Sandstone hælder til den elegante, ”Côte-Rôtie-agtige” stil, mens broderen ”Syrah on Shale” med større koncentration bevæger sig mod den ”Hermitage-agtige” stil.

Javel, vinene er deres egne - men minder med deres elegante og mineralske stil i høj grad om de eftertragtede vine fra det nordlige Rhône.

Vinene fra Gabriëlskloof er generelt ensbetydende med elegance og balance. Det er friske og fokuserede vine, som hverken er overgjort af fad eller højoktans-alkohol. En stil, som allerede to år efter ”Landscape-seriens” fødsel blev belønnet med titlen som ”Årets rødvinsfund” for deres Cabernet Franc af ingen ringere end den anerkendte Master of Wine-anmelder Tim Atkins - og de senere år har også Decanter tildelt serien topratings.

Al høst og den nænsomme selektering er selvfølgelig foregået ved håndkraft, hvorefter vinen har været igennem en kortvarig koldmaceration. Efterfølgende er den spontangæret med ca. 50% hele klaser og sidenhen lagret i 18 måneder på en kombination af 70% 500l gamle fade og 10% nye franske fade. 

Indrømmet! Vi har før udtrykt, at svævende, kølige Syrah-vine nærmest udelukkende kan laves fra det nordlige Rhône. Men verden er af lave – og vi må på beklageligvis tage ordene i os igen! Syrah on Sandstone er nemlig en bragende smuk ballerina af en Syrah, der med saftighed og elegance sætter en tyk streg under det modsatte.

Sandstone Syrah 2020folder sig smukt ud med intense, nuancerede aromaer af kirsebær, oliven, roser, skovbund, kanel, urter og en underliggende mineralitet.

I munden folder den rene og silkeglatte frugt sig som vanligt elegant ud i en mere "svævende" Syrah-stil, mens den sprællende, friske syre og den fokuserede og velintegrerede tanninrygrad skaber mesterlig balance.

En særdeles delikat og kølig Syrah, som Nord-Rhône-fans vil tiljuble!


Bestil vinen og få leveret til din dør

149,-

599,-

Fakta

Land Sydafrika
Område Walker Bay
Producent Gabriëlskloof
Årgang 2020
Varenr 5669936
Drue Syrah
Alkohol 14,5%
Flaskestørrelse 0,7500